2010-11-20

Luftpengar och bankpengar...

 "Ur nattomhöljda tider, emot ett mål fördolt för dig, o mänsklighet du skrider..."

Luftpengar

Minns någon EU:s tänkta ”klimatfond” på 100 miljarder euro per år till stater som ansåg sig drabbade av global uppvärmning klimatförändring klimatstörning? Stater som Saudiarabien, Israel (förstås), Sydafrika, Nigeria, Brasilien. Och som ett skämt Maldiverna. För ett år sedan var media fyllda av reklaminlägg om västerlandets skuld till sådana klimatunderprivilegierade länder.


Pengarna skulle tas ur din och min ficka i form av avgifter på koldioxidutsläpp – läs förbränning av olja, kol, gas. Eftersom världens industriella energiproduktion till nittio procent bygger på just olja (37 %), kol (30 %) och gas (23 %) var det i klartext en skatt på användningen av energi. Girigbukarna i bank- och finansvärlden gnuggade händerna vid tanken på att få åderlåta en sådan fond. Som skulle förnyas varje år.

Så här på ett års avstånd  skriker projektet högt av vansinne. Det kollapsade mycket riktigt vid klimatrörelsens stora tack och avskedsföreställning COP15 i Köpenhamn 7-18 december 2009. EU har i tysthet övergett den obegåvade tanken.

Ingen väntar något av ”Förenta Nationernas klimatförändringskonferens” som COP16 i Cancun 29 november – 10 december 2010 officiellt kallas. Inga käcka utrop typ Sluta fega Carlgren, bara anspråkslöst mumlande från ungdomsrörelsen 350.org ”we need to promote successes that happen, however small” (vi måste framhäva framgångar som görs, hur små de än är), och resignerad klartext från miljöminister Andreas Carlgren ”det blir inget i år heller”.

Klimatadministrationen rullar på av sin inneboende tröghet men det folkliga stödet slokar.

Bankpengar

EU har fått problem på närmare håll. I våras fann unionens inte så smarta räknenissar att Greklands ekonomi var i kris. Tänka sig, grekerna hade ljugit om sin finansiella situation redan vid inträdet 1981 och i decennier mutat direktörerna i Goldman Sachs med miljontals dollar för att dölja problemen. Vem kunde tro något sådant! Motvilligt lovade eurozonens 16 länder ett lån till Grekland på 110 miljarder euro för att städa upp eländet. Med ränta och avbetalningsplan. Slovakien, medlem 2004, ville inte alls hjälpa ett land med bättre ekonomi än de själva. Och Österrike vägrade nyligen att betala årets bidrag då Grekland inte uppfyllt nedskärningskraven.


Inte nog med Grekland. Bankerna har också tappat allt blod ur den irländska ekonomin och liket börjar lukta. Irlands finansminister Brian Lenihan vill inte ta emot ”hjälp” från EU som skulle sätta den irländska regeringen under förmyndarskap av ekonomisnorvalpar från Bryssel. Landets taoiseach (statsminister) Brian Cowen säger ”till sommaren” och hoppas att värsta krisen ska vara över då.

Irländarna har manipulerats att godta EU:s växande överstatlighet. När fransmän och holländare sa nej till Europeiska konstitutionen 2005 inställdes den irländska folkomröstningen. Förslaget till konstitution kammades och tvättades enligt franske expresidenten Valéry Giscard d'Estaings recept: "public opinion will be led to adopt, without knowing it, the proposals we dare not present to them directly" (allmänna opinionen kommer att ledas att anta, utan att veta det, de förslag som vi inte vågar lägga fram för dem direkt). Kallat Lissabonfördraget (The Lisbon Treaty) fick det nej
av Irland 2008 och slutligen ja 2009.


Fortfarande 20 november 2010 står det i svenska Wikipedia: ”Landet har näst högst BNP per capita i världen”. I verkligheten tävlar Irland med Grekland och Portugal om platsen som landet med Europas sjukaste ekonomi. Dess arbetslöshet är 20 procent. De tre väntas behöva 100 miljarder euro vardera som lån. Naturligtvis mot ränta som blir högre ju svagare en ekonomi är.



Det är kris för euron. Se hur den har sjunkit mot kronan på ett år (ovan). EU:s ”president” Herman Van Rompuy slant med tungan 16 november och sa: "if we don't survive with the euro zone we will not survive with the European Union" (om vi inte överlever med eurozonen kommer vi inte att överleva med Europeiska unionen). De mäktiga tog honom i örat och nu säger han att han blev missförstådd.

Han kan säga vad han vill. Hundratals miljoner EU-medborgare kan vänta sig arbetslöshet, urholkade pensioner och en pensionsålder på över 70 år.


Nöjd pensionär
 
Skillnad

Den klimatkatastrof som kanske, möjligen, i värsta fall
fast troligen inte hotar om 20, 50, 100 år har tappat mycket av sin dragningskraft. Att strössla 100 miljarder euro per år fritt över världen för att eventuellt avvärja den är det inte längre tal om. Man kan säga att de klimatunderprivilegierade länderna (om sådana finns) skrapade sin Trisslott i Köpenhamn utan att vinna.

Nu handlar det om bankernas cyberpengar som kan bokföras digitalt och belastas med räntor, överföringskostnader och förseningsavgifter. Och duger som underlag för utmätningar och uppsägning av huslån.

Tyvärr, Grönlandsis om du smälter. Och du isbjörn, om du har det taskigt. Vi har fått en egen ekonomisk härdsmälta att tänka på. Kom igen om hundra år.

Då vet vi dessutom bättre hur det blev med den globala uppvärmningen klimatförändringen klimatstörningen klimatkrisen.


12 kommentarer:

  1. Luftpengar och bankpengar är samma sak inom ekonomin. Bankerna skapar vid sin utlåning helt nya pengar utav ingenting (pengarna försvinner vid amortering på lånen). Bankernas egna kapital får dock inte öka och därför gör man på följande sätt:

    - A vill låna 1 miljon kr av Bank B. Bank B skapar utav ingenting 1 miljon kr i sin bokföring.

    - 1 miljon kr bokförs som en fordring på A, dvs A har en skuld till banken på 1 miljon. Detta sker på debetsidan i bankens balansräkning.

    - 1 miljon kr bokförs på A:s bankkonto i banken, dvs banken har en skuld till A på 1 miljon kr. Detta sker på kreditsidan i balansräkningen.

    - Bankens egna kapital har inte ökar, men banken har en större möjlighet att låna ut pengar och att tjäna ränteinkomster.


    Nackdelar enligt "den österrikiska skolans konjunkturteori":

    - Kraftiga konjunkturuppgångar kan skapas

    - Spekulationsbubblor kan skapas

    - Överskuldsättning kan skapas

    - Inflation kan skapas

    - Kraftiga felinvesteringar kan skapas eftersom företagens ekonomiska kalkyler blir felaktiga.

    Investeringsprojekt blir endast lönsamma i kalkylerna och inte på längre sikt. Banker och centralbank kan på kort sikt sänka räntan under marknadsräntan. Banker och centralbank kan även på kort sikt öka företagens intäkter genom att öka penningmängden. När investeringarna så småningom visar sig inte vara lönsamma måste dessa avvecklas.

    - Ovanstående punkter kan orsaka en kraftig konjunkturnedgång.

    SvaraRadera
  2. Imponeras av din kunnighet som spänner över ett så brett område. Det är skrämmande hur EU:s medlemmar hanterar finanskrisen. Jag blir förbannad för jag känner att jag inte har något som helst inflytande på vad som bestäms. Vad är demokrati egentligen? Din blogg sätter tummen i ögat på politiker och jag hoppas att de alla tar del av den till morgonkaffet.

    Tack för ditt omsorgsfulla arbete med bildbehandling. Bilderna är jättefina och betyder mycket för läsningen av innehållet!

    fyrabarnsmamman

    SvaraRadera
  3. Fyrbarnsmamman!
    Har själv funderat på hur jag skulle kommentera detta inlägg från Dr Max.
    Du gjorde det så bra så jag har inget att tillägga.
    Max är en fena på att förklara komplicerade sammanhang på ett lättfattligt sätt.
    Bim

    SvaraRadera
  4. Per-Olof:

    Jag kunde inte hålla med dig mer. Bankernas "pengar" är fiktion. Ta en husägare utanför Dublin vars hus är värt, säg, hundratusen euro innan bankerna släpps lösa. Efter några år värderas samma hus till åttahundratusen euro. Pengar från ingenstans. Husägaren lånar dem av banken och använder dem (hoppas han lever loppan för dem).

    Bankkris. Huset åter värt hundratusen, inte nog som säkerhet för lånet. Banken tar huset och lämnar ex-husägaren med en livstids skuld omöjlig att betala.

    Sånt hände i Sverige förra krisen 1991-93 och kan hända igen. Som alltid blir det då den vanlige Svensson som blir skinnad.

    Var beredd på en smäll. Lita inte för mycket på Anders Borg. Sverige är bara en mygga i dansen.

    /Max

    SvaraRadera
  5. Fyrabarnsmamma:

    Tack för komplimangen. Läsare sådana som du är dem jag riktar mig till.

    Håller med dig om känslorna för EU. En vacker tanke som solkats ner.

    Hälsningar

    /Max

    SvaraRadera
  6. Som vanligt en suverän tråd, Max!
    I dagens SvD, länk:
    http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/hoga-insatser-nar-eus-bluff-synas_5708845.svd
    beskriver Andreas Cervenk samma tema utomordenligt bra, oxo...

    Kommande 'möte' i Cancun handlar inte om 'klimat' utan om omfördelning av världens, läs väst-, resurser [dvs. penga-penga] till oftast mer än mindre obskyra/korrupta s.k. regeringschefer i u-länderna. Ph**n det är ju bara snart ett år sedan som Fredrik R. åkte iväg till COP15 i Nopenhagen med 8 MILJARDER kronor som en typ 'kickstart'. Kollade med RRV huruvida dessa pengar kom från SIDAs o/e annans budget & fick till svar [efter ordentlig koll] att det troligast handlade om 'nya' pengar. På frågan huruvida en slik stor säck pengar ej först måste godkännas av Riksdagen kom svaret att det kan man minst begära... Känner fortfarande ej till [om] var dessa medel tagit vägen...

    Mvh/TJ

    SvaraRadera
  7. Hej!

    Som vanligt är det en njutning att läsa dina inlägg. Bildningsfaktorn är skyhög och varje gång något nytt kommer så vet jag att du har "räddat min dag"!

    Man får buga!

    Att EU är ett projekt som borde, åtminstone, reformeras torde sedan länge stå klart.

    Lite vid sidan om: jag har länge retat mig på att politiker och andra fortfarande håller på och slår i oss att vindkraften skall rädda oss från "något". Själv tror jag inte en sekund på det eftersom den kraften är svindyr, ineffektiv och tillika förfulande.

    Jag vet att du skrivit en hel del om detta men du tror inte det kan vara dags med en hel krönika med pros and cons?

    Oavsett vad, i mig har du en trogen läsare.

    SvaraRadera
  8. Läsvärt som vanligt på den här sidan...

    Mvh
    Erik

    SvaraRadera
  9. Thomas, Ipse, Erik:

    Vi är många som genomskådat klimatståhejet. Skönt att den paniken tonar bort. Det är lite patetiskt att läsa om hur byråkraterna och deras inhyrda klimatforskare försöker blåsa upp Cancun.

    EU är värre. Där har våra översåtar lurat oss längre än vi tänkt oss. Egentligen var unionen en vacker tanke.

    Tack för era uppmuntrande kommentarer.

    /Max

    SvaraRadera
  10. Max: "Egentligen var unionen en vacker tanke". Håller med fullo, dock som den utveklats till as-is idag & fortsätter, ökar min tro/ övertygelse att den helt enkelt kommer att implodera av den egna politokratiska massan.

    Precis som UDSSR kommer EU[SSR] att gå i kvav, vilket, som sagt vore tråkigt för en vacker tanke...
    Mvh/TJ

    SvaraRadera
  11. Ja, du är sannerligen min favoritbloggare. Dina kommentatorer verkar dock uppspelta hurvida pengar skapas via banker. Detta verkar vara komplicerat för mängden av människor, och jag skulle kunna erbjuda mig att förklara hur det faktiskt ligger till i detta avseende, om det skulle önskas naturligtvis.

    SvaraRadera
  12. Jurgen:

    Jag tackar för hederstiteln favoritbloggare. Rörande pengars värde och beständighet vet jag inte så mycket. Det råkade bli ett sidoämne för den här bloggen som i första hand siktar på naturen i vid bemärkelse. Jag är säker på att det är ett mycket omfattande ämne (som man rentav lyckats mygla in bland nobelprisen som ekonomisk "vetenskap").

    Bland blogglänkarna har jag The Automatic Earth som är en ekonomiblogg med pessimistiska men intressanta synpunkter. Deras debatt mot Jeff Rubin om monetarism nyligen tycker jag visar hur åsikterna går isär även bland ekonomer.

    Förslag till flera länkar är välkomna.

    Debatt är alltid bra. Det skärper tankarna.

    /Max

    SvaraRadera